افراد ممکن است به دلایل مختلفی، مانند کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با چاقی، تصمیم به کاهش وزن بگیرند. روشهای متعددی وجود دارد که افراد میتوانند برای پیدا کردن انگیزه در کاهش وزن از آنها استفاده کنند.
کارشناسان اضافه وزن و چاقی را وزنی تعریف میکنند که بالاتر از حد سالم برای قد یک فرد باشد. شاخص توده بدنی (BMI) ابزاری است که متخصصان بهداشت برای اندازهگیری این وضعیت استفاده میکنند.
برای بزرگسالان، BMI برابر یا بیشتر از 25 در محدوده اضافه وزن قرار میگیرد و BMI برابر یا بیشتر از 30 به عنوان چاقی طبقه بندی میشود. متخصصان بهداشت BMI برابر یا بالاتر از 40 را به عنوان چاقی شدید در نظر میگیرند.
افراد باید به دنبال حفظ وزنی متعادل باشند، زیرا چاقی با بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی، دیابت و انواع خاصی از سرطان ارتباط دارد. با این حال، گاهی اوقات افرادی که میخواهند وزن کم کنند، در یافتن انگیزه مشکل دارند.
این مقاله نکاتی را ارائه میدهد که افراد میتوانند برای ایجاد انگیزه در کاهش وزن امتحان کنند. همچنین، زمانی که باید با پزشک صحبت کرد، مورد بحث قرار میگیرد.
آشنایی با خطرات سلامتی مرتبط با چاقی
درک پیامدهای احتمالی چاقی بر سلامتی ممکن است به افراد کمک کند تا برای کاهش وزن انگیزه پیدا کنند.
کارشناسان توصیه میکنند که افرادی که اضافه وزن یا چاقی دارند، در معرض خطر بالاتری از بسیاری از بیماریها و شرایط جدی سلامتی هستند، از جمله:
- افزایش خطر مرگ و میر (مورتالیتی)
- بیماریهای قلبی و سکته مغزی
- فشار خون بالا
- دیابت نوع 2
- دیس لیپیدمی، که شامل سطوح غیرطبیعی مواد چرب مانند کلسترول در خون است
- برخی انواع سرطان
- آپنه خواب و مشکلات تنفسی
- آرتروز
- بیماریهای کیسه صفرا
- مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب
- درد و مشکلات حرکتی
با این حال، تعهد به کاهش وزن ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش دهد.
تعهد به کاهش وزن
کارشناسان توصیه میکنند که اولین گام برای کاهش وزن، تعهد به خود است.
افراد ممکن است پیشتر برنامهای برای کاهش وزن امتحان کرده باشند و به دلیل شکستهای قبلی در شروع مجدد این فرآیند تردید داشته باشند. همچنین ممکن است کمبود وقت یا منابع، مانع از تلاش آنها برای کاهش وزن شود.
در این مرحله، صحبت با پزشک در مورد وزن و سلامت کلی میتواند کمککننده باشد. پزشک میتواند شرایط موجود را بررسی کرده و مشاوره و حمایت لازم برای افرادی که میخواهند وزن خود را کاهش دهند ارائه دهد.
تعهد به کاهش وزن برای شروع این مسیر ضروری است. فکر کردن به اهداف و نوشتن آنها میتواند به افراد کمک کند تا تصویر روشنی از آینده خود داشته باشند و انگیزه لازم برای شروع این فرآیند را به دست آورند.
تعیین اهداف
یک مطالعه در سال 2020 نشان میدهد که تعیین اهداف میتواند به افراد کمک کند تا به یک برنامه کاهش وزن پایبند بمانند. تعیین اهداف برای تغییر رفتار ضروری است و میتواند به افراد کمک کند تا با چالشها و موانع در مسیر کاهش وزن خود مقابله کنند.
این مطالعه پیشنهاد میکند که تعیین سه هدف که افراد میخواهند به آنها برسند، نه اهدافی که باید به آنها برسند، میتواند مفید باشد. به همین دلیل، افراد میتوانند جنبههای مثبت کاهش وزن و تأثیرات آن بر زندگیشان را در نظر بگیرند، برای مثال، بهبود سلامت کلی.
ضروری است که اهداف به صورت مثبت بیان شوند نه منفی. برای مثال، گفتن “من میخواهم وزن کم کنم تا بتوانم بیشتر با نوههایم بازی کنم” بهتر از گفتن “من میخواهم وزن کم کنم تا هنگام بازی با نوههایم خسته نشوم” است.
علاوه بر این، کارشناسان توصیه میکنند که اهداف باید مشخص باشند. به جای گفتن “من میخواهم وزن کم کنم”، بهتر است هدف مشخصی مانند “من میخواهم تا تاریخ X، X کیلوگرم وزن کم کنم” تعیین شود. با این حال، لازم است اهداف واقعبینانه و انعطافپذیر باشند. همچنین، تعیین اهداف کوچک کوتاهمدت در کنار اهداف بلندمدت جاهطلبانه میتواند موثر باشد.
برای تقویت انگیزه، فرد میتواند سه هدف اصلی خود را بنویسد و آنها را در جایی قرار دهد که همیشه در دید باشد.
جلب حمایت
تحقیقات نشان میدهند که روابط حمایتی، چه در زمینه حرفهای و چه در روابط شخصی، برای تقویت انگیزه افرادی که میخواهند وزن کم کنند و تسهیل در ایجاد تغییرات غذایی ضروری است.
افراد ممکن است حمایت خود را از منابع زیر دریافت کنند:
- اعضای خانواده
- دوستان
- متخصصان مراقبتهای بهداشتی
- گروههای کاهش وزن آنلاین
- گروههای کاهش وزن حضوری
حمایت میتواند شامل مشاوره، پیگیری اهداف تعیینشده یا به اشتراک گذاشتن علاقه به کاهش وزن باشد. برای مثال، فردی که به همراه یک دوست در یک جلسه تمرینی یا کلاس ورزشی شرکت میکند، ممکن است انگیزه بیشتری برای حضور در ابتدا و ادامه این عادت به صورت منظم پیدا کند.
انتظارات واقعی داشته باشید
حتی کاهش وزنی معادل 5–10٪ از وزن کل بدن میتواند برای افراد مبتلا به اضافهوزن یا چاقی مزایای سلامتی قابلتوجهی داشته باشد. با این حال، افراد باید انتظارات واقعبینانهای در مورد سرعت کاهش وزن خود داشته باشند.
کارشناسان توصیه میکنند که کاهش وزن تدریجی معادل 0.5 تا 1 کیلوگرم در هفته برای کاهش وزن مؤثر ایدهآل است.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتواند به فرد کمک کند تا به تدریج وزن خود را کاهش دهد و در طولانیمدت وزنی متعادل را حفظ کند. بهتر است برای دریافت توصیههای بیشتر درباره کاهش وزن ایمن با یک متخصص سلامت مشورت شود.
چه زمانی باید با پزشک مشورت کرد
پزشک میتواند برای افرادی که اضافهوزن دارند یا دچار چاقی هستند، نکات ایمنی و مؤثری در مورد کاهش وزن ارائه دهد.
افراد باید از رژیمهای افراطی که ممکن است منجر به اختلالات خوردن یا کمبود مواد مغذی شوند، اجتناب کنند. اگر کسی بیش از حد درگیر کاهش وزن یا حذف برخی مواد غذایی از رژیم غذایی خود باشد و اضافهوزن نداشته باشد، ممکن است بهتر باشد با یک متخصص سلامت مشورت کند.
انگیزه برای کاهش وزن میتواند برای هر فرد متفاوت باشد.
توصیه پزشک برای کاهش وزن بهمنظور سلامتی ممکن است برای برخی افراد بهاندازه کافی انگیزهبخش باشد تا تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی خود ایجاد کنند. برای دیگران، فعالیت بیشتر با خانواده یا داشتن یک فرد حامی در فرایند کاهش وزن ممکن است عاملی برای ترغیب آنها باشد.
افراد باید در صورت نیاز به مشاوره و حمایت بیشتر برای کاهش وزن یا اگر فکر میکنند ممکن است دچار رفتارهای اختلالآمیز در خوردن شده باشند، با پزشک خود صحبت کنند.